Over Stephen

Stephen Snelders is historicus. Hij publiceerde onder meer over LSD in Nederland, zeerovers in de Gouden Eeuw,  mondige patiënten in de geschiedenis, en drugssmokkelaars. In  2012 verscheen bij uitgeverij Atlas-Contact: Vrijbuiters van de heelkunde. Op zoek naar medische kennis in de tropen, 1600-1800. Bij Manchester University Press  zijn verschenen Leprosy and Colonialism: Suriname under Dutch Rule, 1750-1950 ( 2017), en Drug Smuggler Nation: Narcotics and the Netherlands, 1920-1995 (2021).

Een paar details

Stephen Snelders studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht, met als hoofdvak economische en sociale geschiedenis en als bijvakken economie en sociale psychologie. In 1988 studeerde hij af op een biografie van Arie Keppler, de eerste directeur van de Gemeentelijke Woningdienst in Amsterdam. Na zijn afstuderen is hij werkzaam geweest als redacteur en publicist. In 1994 begon hij een promotie-onderzoek naar het gebruik van LSD en andere hallucinogene stoffen in Nederland, onder professor Willem Frijhoff.  Hierop promoveerde hij in 1999 aan de Vrije Universiteit. Daarnaast was hij van 1995 tot 1998 redacteur van PAN Forum, een bulletin over onderzoek naar psychoactieve stoffen.

Van 2002 tot 2010 werkte Stephen (met tussenpozen) als medisch-historicus aan de Afdeling Metamedica van het VU medisch centrum in Amsterdam. Hij deed onderzoek naar en publiceerde over een aantal uiteenlopende thema’s: de historische en maatschappelijke implicaties van het gebruik van  erfelijkheidsconcepten in de geneeskunde en het publieke domein (genetica, eugenetica); het gebruik van psychoactieve  stoffen in geneeskunde en het publieke domein; en de geschiedenis van medische publiekscommunicatie in de vroegmoderne en moderne tijd.

Sinds februari 2011 is Stephen als onderzoeker verbonden aan het Descartes Centre  voor Wetenschapsgeschiedenis en Wetenschapsfilosofie van de Universiteit Utrecht. Sinds 2015 is hij ook research fellow aan de Faculty of Science, Freudenthal Institituut, History and Philosophy of Science.

Naast zijn wetenschappelijke activiteiten geeft Stephen les in een 15e eeuwse Japanse zwaardvechtkunst, Katori Shinto Ryu: zie www.katsujinken.nl.

4 thoughts on “Over Stephen”

 1. Beste Stephen,

  Graag treed ik in contact omdat ik een onderzoek wil starten naar de therapeutische werking van Psilocybine voor stress gerelateerde ziektes en angst stoornissen.

  Allereerst misschien wat achtergrond over mijzelf. Ik ben ondernemer, meditatie leraar en oprichter van Delight Yoga (www.delightyoga.com), de Inner Peace Conference (www.innerpeace.nyc) en Wisdom in Business (www.wisdominbusiness.org). Hier heb ik de afgelopen jaren veel gewerkt met mensen die stress en angst stoornissen hebben.

  Mijn jarenlange liefde voor de Oosterse maar nu eigenlijk meer Westerse filosofie en tradities heeft me zo’n 5 jaar geleden op het psychedelische pad gebracht en ben daar ruim mee gaan experimenteren. Niet voor het trippen op zich maar meer om het te combineren met het meditatieve pad van zelf ontdekking. Ben zelf mushrooms gaan kweken en met clienten gaan gebruiken in de bossen van Sintra in Portugal (waar ik momenteel woon). 1 op 1 maar ook in retraite vorm.

  Momenteel ben ik bezig een retraite centrum te ontwikkelen in de bossen van Hilversum waar we naast meditatie en leiderschapswerk ook daar met truffels zullen gaan werken. Parallel aan deze ontwikkeling ben ik momenteel op zoek om een magic shop te kopen in Amsterdam en die te verbouwen naar een informatie centrum waar mensen geholpen kunnen worden over goed gebruik en dosering met daarbij kwalitatief producten. Magic shop 2.0. De lava-lamp voorbij.

  Graag zou ik eens van gedachte wisselen over het opstarten van een serieus onderzoek maar ook een stichting voor verdere liberalisering.

  Sta je open voor een gesprek?

  Hier is nog wat meer achtergrond over mij te vinden:
  https://www.linkedin.com/in/maartenvanhuijstee/

  Alvast bedankt, hartelijke groet,

  Maarten van Huijstee

 2. Dag meneer Snelders,

  Mijn naam is David Claassen. Ik ben op dit moment bezig met het afronden van mijn bachelorscriptie (begeleider is Dr. B.S. Van der Steen) geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Het onderwerp dat ik behandel is het volgende: Nederlandse kranten over LSD in de periode 1951 tot het verbod van 11 februari 1966. Ik wil vooral gaan onderzoek hoe een beeld gevormd wordt van de effecten van LSD door een lens van Journalisten bij wie de effecten onbekend zijn (van uit eigen ervaring).
  Nu kwam ik er achter dat u de meeste publicaties rondom dit onderwerp heeft en daarom vraag ik u het volgende:
  Welk van uw artikelen kunnen mij van pas komen en weet u waar ik deze kan vinden? In de UB van mijn uni hebben we uw scriptie (deze heb ik nu te leen) maar daar houdt het eigenlijk bij op lijkt het (of ik zoek niet goed…).
  Mocht u willen helpen of wellicht mijn onderzoeksopzet willen lezen om daarover wat feedback te geven hoor ik het graag van u, mijn email is inzakedavid@hotmail.nl. Ik hoor graag van u.

  Vriendelijke en dankbare groet,
  David Claassen
  Bachelor student Leiden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Historicus en publicist